Conflictvaardigheden (najaar)

Datum: 31 oktober 2019 - 9:00

Locatie: Coachhuis Landgoed Leusden

Trainer: Judith Stoop

Categorie: Conflictvaardigheden, In-company

Ook uw vaardigheden vergroten bij arbeidsconflicten? Iedereen heeft wel eens te maken met conflicten of tegengestelde belangen. Aan arbeidsconflicten die escaleren ligt vaak miscommunicatie of onbegrip ten grondslag. Een persoon voelt zich niet gehoord, begrepen, of serieus genomen. Effectieve communicatie- en luistervaardigheden zijn doorslaggevend om conflicten te voorkomen, dan wel te de-escaleren. Effectief omgaan met weerstand en tegenwerpingen zorgt ervoor dat je situaties positief kunt beïnvloeden. In de training “Conflictvaardigheden” leert u de achtergronden van conflicten te begrijpen. Er wordt met behulp van theorie inzicht gegeven in de verschillende typen conflicten en er wordt geoefend in het analyseren van conflicten en de rol van communicatie hierin. Ook de rollen die de betrokkenen spelen en de tactieken die gevolgd kunnen worden om adequaat met een conflict om te gaan, komen aan bod. Door veel te oefenen tijdens rollenspellen kunt u zelf ervaren wat voor effect een andere houding en aanpak kunnen hebben tijdens conflicten. In deze training staat dus het oefenen van gespreksvaardigheden centraal. Na deze training zult u in staat zijn om een positieve wending aan conflicten te geven.

Banner-conflictvaardigheden

Onderwerpen

 • Vaardigheden in conflicthantering
 • Effectief vragen stellen
 • Verbaal- en Non-verbaal gedrag
 • Effectief bemiddelen in arbeidsconflicten
 • Verschillende conflictstijlen hanteren
 • Casuïstiek: eigen praktijkvoorbeelden- en situaties
 • Oefen in rollenspellen

Lesmethode

De training kenmerkt zich door inspirerende inleidingen, theoretische modellen, afgewisseld met interactieve praktijkgerichte opdrachten. Er wordt vooral ingegaan op de benodigde vaardigheden welke nodig zijn om arbeidsconflicten effectief benaderen. Plenaire sessies worden afgewisseld met het werken in subgroepen en dynamische werkvormen. In de middag wordt gewerkt met een professionele acteur om de deelnemers te laten oefenen met de ingebrachte praktijkcasuïstieken.

Doelgroep

Deze training is voor iedereen in organisaties die zijn of haar conflictvaardigheden wil verbeteren en wil leren om (dreigende) conflicten effectief aan te pakken.

Praktisch

 • De training duurt van 9.00 uur tot 17.00 uur
 • De kosten voor deze training bedragen: € 495,- excl. btw
 • De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers

Werkwijze

Intake: Met iedere deelnemer is vooraf een telefonische intake om de leerwensen te bespreken, om zo maximaal leerrendement te garanderen.

Scan: Voorafgaand aan de training maakt iedere deelnemer een persoonlijke online scan, welke inzicht geeft in zijn/haar persoonlijke conflictstijl.

Casus: Iedere deelnemer wordt gevraagd een casus uit zijn/haar praktijk voor te bereiden en mee te nemen naar de training.

Resultaat

Je hebt inzicht gekregen in gespreks-, en communicatievaardigheden die essentieel zijn bij arbeidsconflicten. Maar bovenal heb je deze vaardigheden geoefend en aangescherpt. Je bent je bewust van jouw manier van handelen en communiceren tijdens (dreigende) arbeidsconflicten. Je bent in staat effectief om te gaan met weerstand en tegenwerpingen, en je weet hoe je effectief kunt bemiddelen in arbeidsconflicten. Je leert effectief en empathisch te luisteren en handelen. Tot slot heb je jouw praktijkvoorbeelden kunnen inbrengen en hiermee kunnen oefenen.

Praktijkgericht

De trainingsomschrijving hierboven geeft de deelnemers een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Trainer


Judith Stoop is als MfN-registermediator werkzaam bij “Geschikt Mediation” en gespecialiseerd in mediation bij arbeidsconflicten. Van het steeds veranderende (juridische) kader waartegen deze conflicten zich afspelen, heeft zij gedegen kennis. Zij is Communicatiewetenschapper met jarenlange ervaring in het begrijpen van mensen en hun belangen en het effectief maken van communicatie. Ze faciliteert een constructief en oplossingsgericht gesprek tussen partijen. Nevenfuncties: redacteur van Tijdschrift Conflicthantering. Bestuurslid van de beroepsvereniging voor arbeidsmediators (VAN). Trainer in de basisopleiding mediation bij MTi. Freelance deelnemer examencommissie van een HBO in Amsterdam. Aangesloten bij de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv; de beroepsvereniging van mediators in Nederland) en de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN).


Incompany – maatwerk bij u

Wij bieden deze training ook als incompany training aan. In overleg met de opdrachtgever maken wij een programma geheel op maat en toegespitst op de specifieke wensen en situatie van de opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld ook een workshop van een dagdeel zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Annuleringsvoorwaarden

U kunt alleen schriftelijk een open training annuleren. Hiervoor hanteren wij de volgende annuleringsvoorwaarden:

 • Tot een maand voor aanvang van de training kunt u zonder kosten annuleren.
 • Bij annulering tussen een maand en 14 dagen voor de aanvangsdatum zijn de kosten 50% van het oorspronkelijke bedrag.
 • Wanneer u binnen 14 dagen voor het begin van de training annuleert, bent u het volledige deelnemersbedrag verschuldigd.
 • Wanneer u op de trainingsdag niet verschijnt, merken wij dat aan als annulering.
 • Bij verhindering kan uw organisatie, in overleg, een vervangende deelnemer afvaardigen.
 • Bij verhindering tijdens de training blijft het volledige trainingsgeld verschuldigd en vervallen de verzuimde uren.
 • Doorschuiven naar een volgende training is mogelijk mits u een termijn van 14 dagen voor de eerste trainingsdatum van de training waarvoor u zich in eerste instantie had opgegeven, in acht neemt.
 • Bij onvoldoende aanmeldingen houden wij ons het recht voor een training te annuleren. In dat geval informeren wij u minimaal 10 dagen van tevoren. In geval u dan de training wilt doorschuiven zijn daar uiteraard geen kosten aan verbonden.

Aanmeldformulier