Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310
Trainingen

Effectief mediaten aan de hand van het ABC van de persoonlijkheid (DISC)

(Online) Training mediation vanuit de invalshoek van het DISC-model

Voor mediators, directie, management, teamleiders en HR-medewerkers

DISC-persoonlijkheidsstijlen_training

Inleiding Effectief mediaten aan de hand van het ABC van de persoonlijkheid (DISC)

U leert met het DISC© model hoe verschillende persoonlijkheidstijlen en de daarmee samenhangende gedragstijlen met elkaar in een (dreigend) arbeidsconflict kunnen komen en hoe u de arbeidsrelatie kan herstellen of het arbeidsconflict kan oplossen.

Hoe het DISC-model helpt bij conflicthantering.

Ieder mens is uniek. Afhankelijk van de situatie en omgeving geeft iedereen dan ook de voorkeur aan een eigen gedragsstijl. Bij veel mensen ontstaan spanningen en gevoelens van ongemak, omdat anderen anders zijn dan zijzelf. Mensen voelen zich het meest op hun gemak, wanneer zij hun favoriete gedragsstijl kunnen gebruiken.

Binnen een samenwerking is het belangrijk dat zij zich bewust zijn, dat iedereen verschillend is. En dat iedereen verschillende behoeften, drijfveren en angsten heeft. Maar zich aanpassen aan het gedrag van de ander is geen natuurlijke vaardigheid. En dat is één van de meest voorkomende oorzaken van arbeidsconflicten. Middels het DISC-model wordt meer inzicht gegeven tijden deze workshop.

Wat is het DISC-model?
DISC© is een model dat inzicht geeft in de verschillende persoonlijkheidstypen. Terwijl bekende persoonlijkheidsmodellen van C.G. Jung, R. Rieman, A.H. Maslov en andere psychoanalytici voornamelijk gefundeerd waren op klinische persoonlijkheden, ontwikkelde de Amerikaanse psycholoog W.M. Marston een even eenvoudig als praktisch persoonlijkheidsmodel, dat op onderzoek bij gezonde mensen was gestoeld. (“Emotions of normal people”, New York, 1928). Marston beschreef vier fundamentele gedragspatronen die in elk mens terug te vinden zijn, maar wel in verschillende mate. Ieder mens laat in het algemeen gedragstendensen uit elk van de vier gedragsstijlen zien. We zijn echter geneigd, afhankelijk van de omgeving waarin we zijn (beroepsmatig of privé), één van deze gedragsstijlen eerder te laten zien dan de andere drie stijlen.

Waarde voor de mediator of leidinggevende?

Kennis en inzicht in het DISC© model levert de mediator of de leidinggevende een praktisch en toepasbaar instrument op. Het geeft inzicht in de vier gedragsstijlen en hoe deze te herkennen zijn. Veel arbeidsconflicten ontstaan, omdat gedragsstijlen botsen. De manier van communiceren, de behoeften, angsten en drijfveren bij de vier gedragsstijlen verschillen namelijk enorm. En daarmee dus ook hoe de verschillende stijlen zich verhouden tot conflicten. Met DISC© leert u hoe deze stijlen verschillen en waar personen met die verschillen in gedragsstijlen zo in (dreigend) arbeidsconflict kunnen komen. Maar bovenal geeft DISC© inzicht in wat effectieve interventies kunnen zijn aan de gesprekstafel, om zo bij te dragen aan het herstel van (samenwerkings) relaties of aan het oplossen van arbeidsconflicten.

Welke onderwerpen komen aan bod?

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is DISC©?
 • Wat zijn de klassieke conflicten voortkomend uit de verschillende stijlen op het werk?
 • Hoe reageren personen met verschillende stijlen op elkaar?
 • Wat zijn belangrijke waarden, behoeften & drijfveren van de stijlen?
 • Hoe gaan de verschillende stijlen om met conflicten?
 • Wat zijn de allergieën van de afzonderlijke stijlen?
 • Hoe herken je de stijlen aan de mediatortafel?
 • Hoe kan je effectief reageren en interveniëren op de verschillende stijlen?
 • Wat is je eigen voorkeursstijl?

Wat is de werkwijze van deze workshop?

Voorbereiding door de deelnemers.
Ter voorbereiding op deze workshop maken alle deelnemers een online DISC© persoonlijkheidsanalyse. Hun persoonlijke rapportage krijgen zij tijdens de workshop uitgereikt.

DISC-model vormt de basis, een theoretische insteek.
Het DISC-model vormt de basis voor deze workshop om meer inzicht te krijgen in de gedragingen van mensen. Het betreft met name het verkijgen van kennis over deze methodiek. Deze workshop leert je het basisprincipe. Door deel te nemen aan de vervolgworkshop Mediation met DISC in de praktijk krijg je echt praktische handvatten en ga je ook aan de slag met rollenspelen.

Voor wie is deze workshop bedoeld?

Deze workshop heeft niet alleen meerwaarde voor mediators, maar ook voor directie, management, teamleiders en HR-medewerkers die te maken kunnen krijgen met spanningen op de werkvloer en (dreigende) arbeidsconflicten.

Praktische informatie

Online training via Zoom

 • 3,5 uur durende workshop;
 • De kosten zijn € 245,- excl. BTW per persoon;
 • € 35,- excl. BTW aanvullende kosten voor de DISC© test;
 • Met deze workshop zijn 3 PE-punten cat. 2 te verdienen (Voor MfN-geregistreerde mediators)

Op locatie

 • 4 uur durende workshop;
 • De kosten zijn € 295,- excl. BTW per persoon;
 • € 35,- excl. BTW aanvullende kosten voor de DISC© test;
 • Met deze workshop zijn 4 PE-punten cat. 2 te verdienen (Voor MfN- geregistreerder mediators)
 • Incompany/Eigen locatie