Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310
Trainingen

Conflictvaardigheden

Incompany conflicttraining: online of op locatie

Voor directie, management, teamleiders en HR-medewerkers.

Conflictvaardigheden

Inleiding conflictvaardigheden

In de training "Conflictvaardigheden" staat het oefenen van gespreksvaardigheden centraal. Hierbij krijg je theoretische achtergronden, maar oefen je ook met rollenspelen. Na deze conflicttraining ben je in staat om een positieve wending te geven aan de gesprekken bij (dreigende) conflicten en zo de situatie te de-escaleren.

Waarom zijn conflictvaardigheden zo belangrijk?

Iedereen heeft wel eens te maken met conflicten op de werkvloer of tegengestelde belangen. Aan arbeidsconflicten die escaleren ligt vaak miscommunicatie of onbegrip ten grondslag. Een persoon voelt zich niet gehoord, begrepen, of serieus genomen. Effectieve communicatie- en luistervaardigheden zijn doorslaggevend om arbeidsconflicten te voorkomen, dan wel te de-escaleren.

Effectief omgaan met weerstand en tegenwerpingen zorgt dat je situaties positief kunt beïnvloeden. In de training “Conflictvaardigheden” leer je de achtergronden van arbeidsconflicten te begrijpen. Met behulp van theorie krijg je inzicht in de verschillende typen conflicten en oefen je in het analyseren van arbeidsconflicten en de rol van communicatie hierin.

Ook de rollen die de betrokkenen spelen en de tactieken die je kunt volgen om adequaat met een arbeidsconflict om te gaan, komen aan bod. Door veel te oefenen tijdens rollenspellen kun je zelf ervaren wat voor effect een andere houding en aanpak hebben tijdens arbeidsconflicten.

Wat is het resultaat van de training Conflictvaardigheden?

Na het volgen van de training Conflictvaardigheden heb je inzicht in gespreksvaardigheden en communicatievaardigheden die essentieel zijn bij arbeidsconflicten. Maar bovenal heb je deze vaardigheden geoefend en aangescherpt. Je bent je bewust van jouw manier van handelen en communiceren tijdens (dreigende) arbeidsconflicten. Je bent in staat effectief om te gaan met weerstand en tegenwerpingen, en je weet hoe je effectief bemiddelt bij conflicten op de werkvloer. Je leert effectief en empathisch te luisteren en handelen. Tot slot heb je jouw praktijkvoorbeelden kunnen inbrengen en hiermee kunnen oefenen.

Welke onderwerpen komen tijdens de training aan bod?

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze intercompany workshop:

 • Vaardigheden in conflicthantering;
 • Effectief vragen stellen;
 • Verbaal- en Non-verbaal gedrag;
 • Effectief bemiddelen in arbeidsconflicten;
 • Verschillende conflictstijlen hanteren;
 • Casuïstiek: eigen praktijkvoorbeelden- en situaties;
 • Oefen in rollenspellen.

Wat is de werkwijze van deze conflicttraining?

Combinatie van theorie en praktijk.
De conflicttraining kenmerkt zich door inspirerende inleidingen, theoretische modellen, afgewisseld met interactieve praktijkgerichte opdrachten. Er wordt vooral ingegaan op de benodigde vaardigheden die nodig zijn om arbeidsconflicten effectief te benaderen. Plenaire sessies worden afgewisseld met het werken in subgroepen. Er is tevens ruimte om te oefenen met praktijkcasuïstieken.

Kies je voor een training op locatie dan is er meer sprake van dynamische werkvormen. In de middag wordt bijvoorbeeld gewerkt met een professionele acteur om de deelnemers te laten oefenen met de ingebrachte praktijkcasuïstieken.

Voorbereiding op workshop door deelnemers.
Iedere deelnemer krijgt vooraf een telefonische intake om de leerwensen te bespreken, om zo maximaal leerrendement te garanderen. Iedere deelnemer wordt ook gevraagd een casus uit zijn/haar praktijk voor te bereiden en mee te nemen naar de training.

Training op maat voor de organisatie.
Wij bieden deze training incompany aan. In overleg met de opdrachtgever maken wij een programma geheel op maat en toegespitst op de specifieke wensen en situatie van de opdrachtgever. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Voor wie is deze training bedoeld?

Deze training is voor iedereen in organisaties die zijn of haar conflictvaardigheden wil verbeteren en wil leren om (dreigende) arbeidsconflicten effectief aan te pakken.

Praktische informatie

Online Training

 • Locatie: online middels Zoom.
 • Inhoud training wordt afgestemd met opdrachtgever;
 • De training duurt zo’n 3 uur (incl. pauze);
 • De kosten voor deze training zijn op offertebasis;
 • De maximale groepsgrootte is ca. 8 deelnemers;
 • Deze training is een ideaal vervolg op de training “Inzicht in Arbeidsconflicten

Training op locatie:

 • Locatie: incompany of op een andere door uw gewenste/georganiseerde locatie;
 • Inhoud training wordt afgestemd met opdrachtgever;
 • De training is een halve dag of een hele dag;
 • De kosten voor deze training is in overleg;
 • De maximale groepsgrootte is ca. 12 deelnemers;
 • Deze training is een ideaal vervolg op de training “Inzicht in Arbeidsconflicten