Menu Zoeken 085 273 2310

conflict op werkvloer oplossen

Heb je een conflict op de werkvloer?

Lees hier een eenvoudig stappenplan over hoe je dit conflict in 5 stappen oplost.

Conflict op werkvloer - neushoorns in conflict

Conflict op werkvloer oplossen in 5 stappen

Heeft u een conflict op de werkvloer? En wilt u dit conflict oplossen op een manier waar beide partijen blij mee zijn? In dit artikel leggen we uit hoe u in 5 stappen omgaat met een conflict op het werk. Deze stappen zijn nuttig wanneer u zelf bij het conflict bent betrokken, maar ook wanneer u indirect betrokken bent als werkgever, leidinggevende of hr-medewerker.

Conflict oplossen werkvloer - infographic

1. Neem preventieve maatregelen om conflicten op het werk te voorkomen

Veel conflicten op de werkvloer ontstaan, omdat er te weinig aandacht is voor het voorkomen hiervan. Vaak starten conflicten met kleine ergernissen, spanningen of onderling onbegrip. Dit leidt op den duur tot een verstoring in de arbeidsrelatie of zelfs een verstoorde arbeidsrelatie tussen collega’s. Wanneer dit lang genoeg voortduurt, escaleert dit uiteindelijk en ontstaat er een conflict.

Door preventieve maatregelen te nemen, worden kleine ergernissen en spanningen tijdig opgemerkt en in de kiem gesmoord. Hierdoor voorkomt u dat er ruzie of onrust ontstaat op de werkvloer.

De beste manier om preventief op te treden tegen arbeidsconflicten, is door open met elkaar te communiceren. Op die manier stimuleert u een positieve bedrijfscultuur waarin collega’s zich veilig voelen om zich uit te spreken.

Als werkgever kunt u alvast het goede voorbeeld te geven door uw deur open te zetten voor werknemers. Zorg dat ze altijd kunnen binnenlopen met vragen of zorgen en dat ze u eventueel ook telefonisch of via e-mail kunnen bereiken. Door een veilige en open cultuur te creëren, wordt de kans een stuk kleiner dat kleine problemen op de werkvloer uitmonden in een conflict.

2. Herken en adresseer het conflict zo snel mogelijk

Vaak denken collega’s en leidinggevenden dat een conflict vanzelf wel overwaait, maar dit is meestal niet het geval. Wanneer er spanning ontstaat tussen collega’s kan dit de vertrouwensband en de samenwerking beschadigen.

Het is daarom belangrijk om conflicten of de dreiging hiervan tijdig te herkennen en deze te adresseren. Ziet u een conflict binnen uw team ontstaan? Ga dan met de betrokken partijen in gesprek en leg het probleem bloot. Door hier open en eerlijk over te praten, stimuleert u de betrokkenen om hun gevoelens op tafel te leggen en een oplossing te zoeken.

LEESTIP: De 5 alarmbellen voor arbeidsmediation

Vind je het lastig te bepalen of arbeidsmediation nu echt noodzakelijk is? Wij hebben 5 duidelijke signalen geformuleerd in het e-book "De 5 alarmbellen voor arbeidsmediation".

3. Leg de focus op het probleem, niet op de betrokkenen zelf

Veel leidinggevenden proberen een conflict op te lossen door zich te focussen op de betrokken partijen. Daar is in essentie niets mis mee, u wilt immers dat deze partijen prettig met elkaar samenwerken. Toch ligt de aard van het conflict vaak niet in de onderlinge arbeidsrelatie, maar in externe factoren zoals:

  • werkstress;
  • vermoeidheid
  • gebrekkige communicatie
  • problemen met de planning
  • problemen op het gebied van projectmanagement
  • verschillende professionele zienswijzen

U kunt hier het beste mee omgaan door u niet meteen te richten op de relatie tussen de betrokkenen, maar door eerst samen naar het probleem en de oorzaak daarvan te kijken. Hiermee legt u bloot hoe het conflict is ontstaan en wat hiervan de reden is. Dit is vaak een eerste belangrijke stap naar een oplossing.

Ook wanneer collega’s elkaar beschuldigen, is het belangrijk dat u de aandacht blijft verplaatsen naar de oorzaak van het conflict zelf. Zo is het in eerste instantie niet belangrijk wie er een fout maakte, maar waarom die fout werd gemaakt. Lag dit aan slordigheid? Gebrek aan kennis? Onduidelijke protocollen? Al deze zaken spelen mee in het oplossen van conflicten op het werk.

4. Zoek naar een gemeenschappelijk doel

Wanneer er een conflict op het werk ontstaat, willen beide partijen natuurlijk het liefst dat dit wordt opgelost. Toch komt het voor dat geen van de partijen bereid is om de verantwoordelijkheid te nemen. Dat komt vaak, omdat de betrokkenen vaak overtuigd zijn van hun eigen gelijk, of omdat ze te trots zijn om de ander tegemoet te komen.

Onthoud in zo’n geval dat er geen sprake is van kwade intenties, maar dat mensen de neiging hebben zichzelf en hun waarden te verdedigen. Vaak komt dit voort uit een groot rechtvaardigheidsgevoel. Om te voorkomen dat beide partijen geen duimbreed willen wijken, is het goed om hen te laten inzien dat ze niet tegenover elkaar moeten staan, maar naast elkaar.

Het helpt hierbij om het advies uit punt 3 te gebruiken: de focus op het probleem leggen in plaats van op de betrokkenen. Doe dit bij voorkeur door een gezamenlijk doel te vinden. De betrokkenen werken (meestal) voor hetzelfde bedrijf en zijn er dus beiden bij gebaat om aan de toekomst van het bedrijf te bouwen. Dit is een mooi doel om vanuit te vertrekken en overstijgt de onderlinge spanningen.

5. Kies een oplossing waar beide partijen baat bij hebben

Hoe vindt u een goede oplossing voor een conflict op het werk? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Een belangrijke richtlijn is om voor een oplossing te kiezen waar beide partijen baat bij hebben. Het vinden van die gemeenschappelijke visie uit punt 4 speelt hierin een belangrijke rol.

Maak de oplossing voor het conflict liefst zo concreet mogelijk en benoem hierin ook heel specifiek de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen. Duidelijke afspraken staan hierin centraal. Deze afspraken gaan concreet over de oplossing voor het actuele probleem, maar ook het voorkomen van conflicten in de toekomst. Dit bereikt u door afspraken te maken over de manier waarop er onderling wordt gecommuniceerd en de wijze waarop spanningen worden geadresseerd en gede-escaleerd.

Heeft u een conflict op de werkvloer? Vraag om kosteloos advies

Heeft u hulp nodig bij een arbeidsconflict? Of is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie tussen collega’s? Wij staan voor u klaar met vrijblijvend advies over het oplossen van conflicten, maar ook over het verlagen van de kosten die dit met zich meebrengt.

Samen met u kijken we naar wat uw organisatie nodig heeft en hoe u problemen tussen collega’s voorkomt. Benieuwd wat we u precies kunnen bieden? Vraag via de button hieronder een gratis adviesgesprek aan.

[Gratis adviesgesprek aanvragen]

Accepteer cookies om deze video te bekijken