Menu Zoeken 085 273 2310
Werkgever

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation helpt jou en je team

Waar mensen samenwerken, vinden soms conflicten plaats. Ook bij jou op de werkvloer. Als leidinggevende of werkgever ben je verantwoordelijk voor de preventie en de-escalatie daarvan en dat is niet eenvoudig. Want hoe voorkom je spanningen binnen je team? Wat moet je doen wanneer die spanningen uitmonden in een arbeidsconflict? En hoe voorkom je dat dit een stempel drukt op het welzijn, het werkplezier en de productiviteit binnen de organisatie?

We begrijpen als geen ander dat je niet bij elk akkefietje op de werkvloer arbeidsmediation hoeft in te zetten. Soms heb je als leidinggevende maar een klein advies nodig. Voor dit advies kun je bijvoorbeeld terecht bij onze gratis helpdesk conflictbemiddeling.

Maar wat als je een arbeidsconflict niet tijdig de kop in weet te drukken? Dan is de kans groot dat de emoties hoog oplopen. Wij raden je ook in dat geval aan om onze helpdesk voor conflictbemiddeling te bellen voor advies. Uit jouw verhaal kunnen wij doorgaans snel opmaken of arbeidsmediation door één van onze arbeidsmediators noodzakelijk is.

Helaas komt het ook voor dat een arbeidsconflict onhoudbaar wordt en dat er bijvoorbeeld juridische gevaren ontstaan. Op zo’n moment ben jij niet langer in staat zelfredzaam op te treden en is professionele conflictbemiddeling door een arbeidsmediator de enige oplossing.

Aarzel dan niet om direct contact met ons op te nemen. Wij gaan samen aan de slag om het arbeidsconflict snel en duurzaam op te lossen.

Infographic Arbeidsmediation

Wat kun je precies verwachten bij arbeidsmediation?

Arbeidsmediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke bemiddelaar (de mediator) met de partijen die in arbeidsconflict zijn op zoek gaat naar een oplossing voor een kwestie die hen verdeeld houdt. Bij arbeidsmediation werken de partijen gezamenlijk aan het vinden van oplossingen en het maken van afspraken. Onze arbeidsmediators ondersteunen en begeleiden dit proces.

Arbeidsmediation biedt een setting voor de betrokkenen om in vertrouwelijkheid, vrijwillig en op eigen kracht, desgewenst ondersteund door hun adviseurs, te onderhandelen tot een gezamenlijk geaccepteerd resultaat. Onze arbeidsmediator heeft als taak ervoor te zorgen dat de betrokkenen in staat worden gebracht tot een weloverwogen oplossing te komen. Als er overeenstemming is, worden de afspraken daarover eenduidig vastgelegd in een eindovereenkomst die door alle betrokken partijen wordt ondertekend.

Accepteer cookies om deze video te bekijken

De voordelen van arbeidsmediation

Arbeidsmediation kent eigenlijk alleen maar voordelen.
Wil je oplopende spanningen en een (dreigend) arbeidsconflict de kop in drukken, schakel een arbeidsmediator in, omdat:

 • het sneller en goedkoper is dan procederen;
 • het bij op tijd ingrijpen hoge juridische kosten bespaart;
 • beide partijen invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst;
 • beide partijen de opgebouwde werkrelatie goed afsluiten of in sommige gevallen in stand houden;
 • het communicatieproblemen oplost.

Meest voorkomende conflictsituaties waarbij arbeidsmediation wordt ingezet.

Er zijn 6 veel voorkomende conflictsituaties waarbij wij kunnen helpen.

 1. Conflict tussen twee werknemers;
 2. Conflict tussen werknemer en leidinggevende;
 3. Conflict tussen twee leidinggevenden of compagnons;
 4. Conflict binnen een team (teammediation);
 5. Conflict bij ziekte (re-integratie);
 6. Conflict met beëindiging dienstverband tot gevolg (exit-mediation).

Elke situatie vraagt om een andere aanpak en daar zijn onze MfN-registermediators in getraind.

Kies voor professionele en gekwalificeerde arbeidsmediators

Om zeker te zijn dat de betrokkenen de juiste begeleiding krijgen aan de mediationtafel werken wij samen met MfN-registermediators.

Onze MfN-registermediators hebben passie voor het vak, bieden kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie bij het oplossen en voorkómen van arbeidsconflicten.

Mediatorsfederatie Nederland (MfN) is de autoriteit op het gebied van mediation in Nederland.

 • Eén register als kwaliteitsstempel binnen de mediation-branche
 • Dé bindende factor tussen mediators met een diversiteit aan expertises en achtergronden
 • Het MfN-register is het grootste kwaliteitsregister van mediators in Nederland.

Bij arbeidsmediation vinden wij zelfbeschikking, verantwoordelijkheid en eigen regie belangrijk.

Zelfbeschikking, verantwoordelijkheid nemen en behoud van regie door partijen die verwikkeld zijn in een arbeidsgerelateerd probleem is waar Dé Arbeidsmediators voor staan.

In de beweging naar een oplossing voor een inmiddels geworteld en verankerd arbeidsprobleem respecteren wij het instrument van mediation: een methodiek om communicatie tussen partijen die elkaar mogelijk wel horen, maar niet meer verstaan te herstellen.

Arbeidsmediation draait ook om wederzijds respect en vertrouwen

Om uiteindelijk constructief in gesprek te komen en samen te onderhandelen over een duurzame en door alle partijen gedragen oplossing vinden wij dat wederzijds respect en vertrouwen een vereiste is. Voor Dé Arbeidsmediators het de uitdaging dit proces kundig te faciliteren.

Het resultaat van arbeidsmediation is een duurzame oplossing

Dé Arbeidsmediators geloven in mediation als middel om duurzame oplossingen in arbeidsproblematiek te realiseren. Dé Arbeidsmediators geloven dat communicatie, dialoog en respectvolle onderhandeling partijen tot elkaar kunnen brengen in constructieve en inventieve oplossingen.

Voorkomen van een arbeidsconflict is beter dan herstellen

Natuurlijk is het voorkomen van arbeidsconflicten beter dan het herstellen ervan. De Arbeidsmediators helpen bij het oplossen van de kleinste spanningen tot de grootste arbeidsconflicten.

Zo zijn wij voorstander van zelfredzaamheid van organisaties als het gaat om conflictbemiddeling. Wij zien het inzetten van professionele arbeidsmediation eigenlijk als laatste redmiddel. Daar tussenin zitten nog zó veel oplossingen voor u.

Door tijdig de juiste tools in te zetten bespaart u een hoop tijd en geld en zorgt u dat een arbeidsconflict kan worden voorkomen of duurzaam kan worden opgelost.

Wij helpen organisaties in het bereiken van een optimale samenwerking. Dit kunnen wij doen op elk moment in het escalatieproces.

Lees hier meer over in ons artikel: “in 5 stappen naar een goede samenwerking”.

Afspraak maken?

Heb je te maken met een arbeidsconflict of wil je weten wat onze arbeidsmediators voor jouw organisatie kunnen betekenen in een optimale samenwerking?

Neem direct contact met ons op via telefoonnummer: 085- 2732310 of stuur een e-mail naar secretariaat@dearbeidsmediators.nl

Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.

Veelgestelde vragen

 • Exit-mediation hoe werkt dat?
 • Wat komt er allemaal kijken bij een vaststellingsovereenkomst ( VSO) ?
 • Rechten werknemer bij een arbeidsconflict
  • Lees alles over de rechten van een werknemer bij een arbeidsconflict op onze informatiepagina

Deze mediators kunnen u helpen

Bekijk onze mediators