Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310
Trainingen

Teammediation in Arbeidszaken

Teammediation

Teammediation vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. U krijgt middels de workshop meer verdieping over hoe u het vastgelopen systeem kunt ontwrichten, zodat er een nieuw verhaal over de werkelijkheid kan ontstaan.

Teammediation (beeld groep giraffen)

Wat is de achtergrond van de workshop Teammediation in Arbeidszaken?

Een arbeidsconflict binnen teams is van een heel andere gradatie dan bij twee partijen die met elkaar in conflict zijn. Binnen een team gaat het erom wat er zich tussen de mensen afspeelt. Hoe verhouden de groepsleden zich tot elkaar? En welke beelden en gewoonten spelen hierin een prominente rol? Kortom: met welk krachtenveld heeft u te maken? Deze patronen kunnen een dwingend karakter krijgen. De groepsleden houden elkaar gevangen in die patronen, waardoor de samenwerking stagneert. Teammediation vraagt dan ook om specifieke kennis en vaardigheden.

Wat is het resultaat van deze workshop?

In deze workshop leert u als mediator hoe u op basis van individuele gesprekken het krachtenveld kan schetsen. Door deze te schetsen leert u als mediator een hypothese te maken over de verhoudingen in het team om deze vervolgens plenair bespreekbaar te maken. U leert als mediator welke technieken en interventies u kunt toepassen. U krijgt middels de workshop meer verdieping over hoe u het vastgelopen systeem kunt ontwrichten, zodat er een nieuw verhaal over de werkelijkheid kan ontstaan.

Welke onderwerpen komen aan de orde?

  • Model relatie/inhoud/principes;
  • Systeemtheorie gerelateerd aan groepsdynamieken;
  • Inventarisatie van en oefenen met diverse werkvormen;
  • Paradoxaal gedrag en patronen;
  • Omgaan met emoties en weerstanden in groepen;
  • Inzet teamcoaching (verschil met mediation?);
  • Veel voorkomende thema’s in groepen: onder andere veiligheid en feedback;
  • Associatieve technieken toepassen, doorbreken blokkerende denkpatronen, bevorderen creativiteit partijen.

Welke lesmethode wordt toegepast?

Interactieve workshop met oefeningen en rollenspellen.
Er wordt gewerkt met individuele leerdoelen, waarbij authenticiteit en het verder ontwikkelen van de eigen stijl centraal staat. In de workshop worden pragmatische inleidingen afgewisseld met oefeningen en rollenspellen. Ervaring, bewustwording, experimenteren, feedback en veiligheid (vertrouwelijkheid) zijn hierbij vaste begrippen.

Voorbereiding op de workshop door de deelnemers.
Drie weken voor het begin van de workshop ontvangt u digitaal een voorbereidingsformulier. Met dit formulier betrekken wij u bij de workshop alvorens deze van start gaat. U denkt dan alvast na over uw verwachtingen, leerdoelen en wensen ten aanzien van de workshop. Tevens kunt u uw eigen casuïstiek inbrengen. De trainer bekijkt online de ingevulde formulieren voorafgaand aan de workshop. De workshop kan hierdoor nog meer op maat voor u worden aangeboden.

Wat is de doelgroep?

Ervaren (MfN-register) mediators gespecialiseerd in arbeidsmediation, die meer kennis en vaardigheden willen ontwikkelen in teammediation.

Wie geeft de training?

Voor deze Workshop werkt Dé Arbeidsmediators samen met Merlijn Advies en Training. De Merlijn-trainers zijn praktiserend jurist en/of MfN-opgeleide mediators. Het motto waarmee Merlijn haar klanten bedient, luidt: ‘van professionals voor professionals’. Voor het goed verankeren van opgedane kennis en vaardigheden is het noodzakelijk dat de trainer de verbinding met de praktijk van de deelnemers kan maken.

Weten wanneer er een training plaats vindt?

Wil je op de hoogte blijven van onze trainingen en workshops voor mediators, dan kun je je hier aanmelden. Hiermee geef je ons toestemming je over dit onderwerp te mailen. Je kan je altijd weer uitschrijven voor deze mailinglijst.

Praktische informatie

  • Na de workshop ontvangt u een certificaat van deelname;
  • Deze workshop staat voor 4 PE-punten in de categorie 1a;
  • We hebben momenteel geen data gepland staan