Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310

Escalatieladder van Glasl en conflict: hoe zit dat?

Metafoorbeeld escalatieladder

Wat is de Escalatieladder van Glasl?

De escalatieladder van Glasl (oorspronkelijk de escalatietrap van Glasl) wordt gebruikt voor de analyse van conflicten en de escalatie daarvan binnen organisaties. Deze ladder brengt de ontwikkeling van een arbeidsconflict goed in beeld en helpt conflicten op het werk te voorkomen en te verhelpen.

Escalatieladder van Glasl in beeld

Wie heeft de escalatieladder bedacht?

De Escalatieladder van Glasl is een model dat in 1997 werd ontwikkeld door politicoloog en antroposoof Friedrich Glasl. Het werd toen nog de ‘escalatietrap’ genoemd. Glasl was actief als adviseur bij UNESCO en werkte tevens voor het NPI in Zeist.

Opmerkelijk is dat Glasl zijn inspiratie haalde uit de nucleaire leer van Herman Kahn, een futuroloog die een escalatieladder ontwikkelde voor nucleaire conflicten. Glasl baseerde hier vervolgens zijn eigen model op en paste dit toe op het duiden, beheersbaar maken en oplossen van arbeidsconflicten.

Hoe werkt de Escalatieladder van Glasl?

De Escalatieladder van Glasl bestaat uit 9 treden, waarbij drie fases worden doorlopen. Die fases zijn als volgt:

1. Rationele fase

De rationele fase is de beginfase op de escalatieladder. In dit stadium is er nog geen sprake van hoog oplopende emoties, maar komen partijen wel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er wordt gezocht naar oplossingen, maar het conflict verhardt zich. Wel is er bereidwilligheid om er samen uit te komen.

Wat kun je doen als het conflict zich in deze fase bevindt?

Zitten betrokkenen nog in de rationele fase, dan is een telefoontje naar onze gratis Helpdesk Arbeidsconflict soms al genoeg om tot een oplossing te komen. Je krijgt dan vrijblijvend advies over hoe je het dreigende conflict voorkomt en verhelpt. Soms kun je zelf met dit advies aan de slag, soms is het verstandiger hier een onafhankelijke MfN-registermediator voor in te schakelen.

2. Emotionele fase

De emotionele fase is de tweede fase op de escalatieladder. Emoties nemen hier de overhand en het conflict gaat veelal ten koste van een goede en respectvolle samenwerking. De betrokkenen bij het conflict nemen elkaar dingen kwalijk en hebben geen genuanceerd beeld meer van de ander.

Wat kun je doen als het conflict zich in deze fase bevindt?

In dit stadium van het conflict, is het belangrijk om onmiddellijk maatregelen te nemen. Zorg dat je een onafhankelijke derde partij aanstelt die de betrokkenen met elkaar in gesprek brengt en die samen met hen naar een passende oplossing zoekt. Je kunt hiervoor gebruikmaken van arbeidsmediation.

3. Vechtfase

De vechtfase is de derde fase op de escalatieladder. In dit stadium is het ‘oorlog’ tussen de twee partijen. Er worden harde woorden gebruikt, er wordt niet meer gecommuniceerd en er wordt ook niet meer naar een oplossing gezocht.

Wat kun je doen als het conflict zich in deze fase bevindt?

Bevindt het conflict zich al in de derde fase van de escalatieladder? Kies dan voor intensieve arbeidsmediation om het conflict alsnog te deëscaleren. Dit haalt de ergste emoties weg en zorgt dat de betrokkenen weer nader tot elkaar komen.

In de praktijk blijkt dat conflicten in de derde fase van de Escalatieladder van Glasl niet altijd op te lossen zijn. Bevindt het conflict zich al op de negende trede van de derde fase? Dan is exit-mediation zeer waarschijnlijk de enige optie die overblijft.

E-book 5 alarmbellen voor arbeidsmediation

Heb je te maken met spanningen op de werkvloer en twijfel je of arbeidsmediation echt nodig is? Lees dan het e-book "De 5 alarmbellen voor arbeidsmediation".

We hebben in dit ebook 5 alarmbellen geformuleerd die je helpen te herkennen wanneer en waarom de inzet van een arbeidsmediator gewenst is. Hierbij maken we gebruik van de Escalatieladder van Glasl. De 9 treden van de escalatieladder zijn vertaald naar 5 alarmbellen die eenvoudig te herkennen zijn en tot de verbeelding spreken.

Aanvragen e-book

Vraag Dé Arbeidsmediators om hulp

Ben je benieuwd naar onze werkwijze bij arbeidsmediation? Neem dan eens een kijkje op onze informatiepagina arbeidsmediation. Wil je persoonlijk kennis met ons maken en bespreken wat we voor jouw organisaties kunnen betekenen? Maak een afspraak via onderstaande button. Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.

Kennismakingsgesprek Offerte arbeidsmediation

Wij zijn je graag van dienst

Bekijk onze mediators