Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310
Trainingen

Verdieping Narratieve Mediation

Orka-sepia-narrative mediation

Wat leert u in deze workshop?

In deze workshop leren we u hoe u betrokkenen in staat stelt het dominante conflictverhaal een halt toe te roepen. Hoe u de emoties (impact) en het gedrag (effect) dat bij het dominante conflictverhaal hoort, bespreekbaar kunt maken en hoe u het wederzijds begrip en inzicht versterkt. En natuurlijk hoe u het positieve verhaal opbouwt en een fundament onder een goede werk- of privérelatie bouwt. Deze workshop sluit perfect aan op de workshop "Narratieve mediation" die een basis geeft voor deze vorm van mediation.

Wat is het basisprincipe van Narratieve Mediation

Mensen die in conflict zijn, hebben beiden een verhaal. En die verhalen zijn niet gelijk. Wat voor de één een onbeduidende gebeurtenis is geweest, is voor de ander iets geweest waardoor het vertrouwen ernstig geschaad is. Als je die twee verhalen bij elkaar optelt, krijg je het dominante conflictverhaal. Binnen dit verhaal is het altijd zo dat er:

  • iets met de communicatie is: er wordt niet meer gepraat, en als er gepraat wordt, voelen beiden zich onvoldoende gehoord en begrepen of vinden ze dat de ander zich onbehoorlijk gedraagt (steeds onderbreken, schelden, etc.);
  • over en weer negatieve beelden zijn: de één heeft een beeld van de ander waarin deze zichzelf niet herkent en andersom ;
  • negatieve positionering is: ze zetten elkaar weg als onbetrouwbaar, onprofessioneel, leugenaar, onbeschoft;
  • een omgeving is gevormd die het conflictverhaal versterkt: er zijn kampen gevormd, de achterban denkt er net zo over;
  • verborgen verwachtingen zijn: de één had van de ander verwacht dat die wel zijn excuses zou aanbieden, dat die wel het initiatief zou nemen het een en ander uit te praten.

Zolang dit negatieve conflictverhaal dominant blijft, zal het conflict niet wezenlijk opgelost worden, al maak je nog zulke harde afspraken. Betrokkenen zullen energie moeten steken in het versterken van een ander verhaal dat in de kiem altijd aanwezig is. Een verhaal waarin de communicatie wel constructief is, er over en weer beelden zijn waarin je jezelf wel herkent, er een positionering is die voor beiden goed voelt, de omgeving het positieve verhaal ondersteunt en verwachtingen die expliciet zijn en waarnaar gehandeld wordt.

Voor wie is deze workshop bedoeld?

Deze workshop is bedoeld voor arbeidsmediators die zich willen laten inspireren door verschillende manier van mediation en hebben al de basis workshop Naratieve mediation gevolgd of hebben op een andere wijze al basis kennis over deze manier van mediation verworden.

Door wie wordt de workshop Narratieve Mediation gegeven?

De training wordt gegeven door Chris Bos. Chris Bos (1960) werkt bij het Expertisecentrum Conflictmanagement, een door de MfN (Mediatorsfederatie Nederland) erkend instituut dat opleidingen en trainingen aanbiedt op het gebied van mediation, coaching en teamontwikkeling. Chris heeft dit instituut in 2004 zelf opgericht en wordt vooral gedreven door het verkennen van nieuwe paden binnen het jonge vakgebied van conflictmanagement en mediation. Het idee dat mensen zelf – in hun onderlinge interactie – de werkelijkheid construeren waarin zij acteren en daarmee ook gezamenlijk het probleemverhaal construeren waar ze last van hebben, heeft hem altijd aangesproken en heeft voeding gegeven aan de gedachte dat mensen daarmee ook zelf de mogelijkheid hebben ruimte te scheppen voor een andere werkelijkheid, een ander verhaal. Chris vindt het fascinerend om te onderzoeken hoe je vanuit deze basisgedachte ook kunt werken vanuit een andere rol dan die van mediator, bijvoorbeeld als coach of als begeleider van teams.

Weten wanneer er een training plaatst vindt?

Wil je op de hoogte blijven van onze trainingen en workshop voor mediators, dan kun je je via onderstaande button aanmelden. Hiermee geef je ons toestemming je over dit onderwerp te mailen. Je kan je altijd weer uitschrijven voor deze mailinglijst.

Praktische informatie

  • 4 uur durende workshop;
  • Op inschrijving;
  • Kosten € 295,- excl. BTW per persoon;
  • PE accreditatie: MfN 4 punten Cat 1a.

Data, tijden & locatie

Nieuwe data zijn nog niet bekend.