Menu Zoeken Helpdesk voor gratis advies 085 273 2310
Artikelen

Artikel: Hoe doorbreek je de muur bij een arbeidsconflict?

30 oktober 2019
crack-884506

Door: Hans Fibbe, MfN-registermediator

Een arbeidsconflict wordt vaak laat aangemeld. Het conflict op de werkvloer of het verborgen conflict achter een ziekmelding speelt vaak al een tijd. Wij maken mee dat het conflict al meer dan een jaar duurt voor dat het bij ons arbeidsmediators terecht komt. En in die periode is het probleem vaak al hoog opgelopen.

Hoe kan het dat de muur steeds hoger en dikker wordt bij een arbeidsconflict?

Eigenlijk werkt het bij een arbeidsconflict net als bij fruit. Hoe langer je het laat liggen, des te harder gaat het rotten. En zo is het ook met arbeidsconflicten. De denkbeeldige muur tussen partijen wordt vanzelf hoger en dikker. En deze wordt zeker niet vanzelf lager en dunner. 'Tijd heelt alle wonden', zegt men. Maar dat gaat niet op voor arbeidsconflicten. Bij een voortdurend arbeidsconflict krijgen de betrokkenen steeds zwartere beelden van elkaar en wordt het steeds lastiger om een goed contact met elkaar te onderhouden.

Hoe kunnen de partijen het beste worden benaderd?

Meestal is het contact al flink gejuridiseerd als wij erbij worden gehaald. Het contact tussen de partijen bestaat dan alleen nog uit formele en afstandelijke brieven. De kracht van arbeidsmediation is juist dat er onmiddellijk wordt gedéjuridiseerd. Dat wil zeggen direct persoonlijk contact in plaats van brieven of e-mails. Werken aan de relatie en de communicatie in plaats van het uitwisselen van standpunten en posities. Vormvrije interventies in plaats van het stappenplan volgens het protocol van HR.

Wel rol speelt snelheid in het proces van het oplossen van een arbeidsconflict?

Ook snelheid is belangrijk bij het oplossen van een arbeidsconflict. De arbeidsmediator neemt dan ook direct actie binnen 48 uur na aanmelding. Doordat er snel aandacht is voor de relatie tussen de betrokken partijen wordt de kans op een oplossing vergroot en de tijd tot de oplossing verkort.

Is er winst voor alle partijen bij arbeidsmediation?

Uiteindelijk hebben beide partijen baat bij het snel oplossen van het arbeidsconflict. Er wordt veel geld mee bespaard en het haalt bovenal veel negatieve energie uit de lucht.

Kan ik zelf ook meer leren over arbeidsconflicten?

Misschien vindt u het zelf ook fijn om over meer kennis van arbeidsconflicten te beschikken of meer vaardigheden hierin te ontwikkelen. Hiervoor kunt u diverse conflicttrainingen volgen. Ook Dé Arbeidsmediators biedt hiervoor conflicttrainingen aan.